Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Huidklachten

Jeuk
Jeuk kan een zeer vervelende klacht zijn, zowel voor het dier, de eigenaar als de dierenarts. U kunt zich wel voorstellen dat het vreselijk moet zijn om de hele dag jeuk te hebben, daarom is het belangrijk dat er iets aan gedaan wordt. Helaas is dit niet altijd even eenvoudig.
Zeker 30 % van de patiënten die bij ADA voor een behandeling komen heeft huidklachten. In de meeste gevallen gaat het om een allergie. De oorzaak is vaak complex en helaas niet alleen maar een kwestie van goed voer, ontgiften en wat aandacht voor de darmflora.
Om te voorkomen dat u voor niets langskomt staat hieronder wat tekst en uitleg over de verschillende aandoeningen. Een aantal klachten zijn gemakkelijk te behandelen als maar duidelijk is wat de oorzaak is. De methodes om hier achter te komen kunnen variëren van een eenvoudig huid-afkrabsel tot aan allergietesten en huidbiopten toe.
Allereerst moet u ook aan uw eigen gezondheid denken.
Schimmelinfecties (Trichofytie) geven meestal niet veel jeuk, maar kunnen besmettelijk zijn voor gevoelige mensen. Het is daarom belangrijk dat, als er maar enige verdenking bestaat, een kweek in te zetten. Overigens bestaan er naast reguliere geneesmiddelen ook (ondersteunende) alternatieven voor zowel het dier als de omgeving.
De vachtmijt (Cheyletiella) komt niet regelmatig voor, maar kan ook besmettelijk zijn voor mensen en is eenvoudig onder de microscoop aan te tonen.
Scabiës, een met zeer heftige jeuk gepaard gaande schurft komt nog minder vaak voor. Na contact met een dier loopt u zeker kans om zelf ook schurft te krijgen.
Hiernaast zijn er nog talrijke vervelende, maar voor ons niet besmettelijke aandoeningen.
De grote boosdoener van jeuk (achterop de rug) is nog altijd vlooien. U kan ze vinden door te zoeken naar kleine donkerbruine poepjes tussen de vacht. Ook al vindt u geen vlooien, sommige dieren zijn er bijzonder gevoelig voor!
Een enkele keer vind je ook luizeneitjes vastgekleefd aan de haren. Meestal is een paar keer met een goed anti-vlooienmiddel behandelen al voldoende.
Schurft komt bij honden en katten voor en kan in de meeste gevallen worden aangetoond met een huidafkrabsel. De behandeling is intensief, maar in principe is uw dier dan weer klachtenvrij.
Voor uitleg over allergie kijk even onder het kopje allergie in de lijst van klachten. Ik kom in de dagelijkse praktijk steeds meer dieren tegen die in meer of mindere mate allergisch reageren op hun omgeving. Een deel daarvan uit zich in huidklachten.

pict_huidklachten02

Emoties en huidklachten
Emoties kunnen een grote rol spelen bij huidklachten. “het dier weet niet beter” of het heeft jeuk. De jeuk gaat meer en meer op nagelbijten lijken en stopt niet al wordt de fysieke oorzaak weggehaald. Het kan zelfs zo zijn dat bepaalde huidklachten puur en alleen worden veroorzaakt door “oversprong-gedrag” van het dier. Een bekend probleem bij katten is bijvoorbeeld spychogene alopecia door te frequent poetsgedrag. Regulier worden in dit geval wel eens medicijnen als Clomicalm of zelf prednison gebruikt om te proberen het gedrag te veranderen. Een goede homeopathische type-diagnose en hogere potenties kunnen in zo’n geval zeer goede resultaten geven. Ook is de Bach-bloesemtherapie een zeer goed middel om te gebruiken in zo’n geval. Zoals al vaker gezegd is het belangrijk om alle omstandigheden van de ziekte te behandelen, zodat de klachten ook niet meer terugkomen.

Reguliere behandeling
Indien er sprake is van een schimmel, schurft of andere infectieuze oorzaak, dan wordt deze behandeld met een anti-schimmel of schurft middel. Bacteriële infecties van de huid worden lang behandeld met antibiotica het liefst op geleide van een bacteriologisch onderzoek. Helaas zijn chronische huidklachten niet altijd gemakkelijk te genezen. Vaak moet dan ook meer onderzoek gedaan worden zoals bloedonderzoek (schildklier, onderliggende ziekten), huidbiopten, etc.. Vaak wordt in de aanloop van de behandeling of uiteindelijk besloten om de jeuk te gaan onderdrukken. Dit gebeurt meestal met behulp van corticosteroïden (zie het kopje ontstekingsremmers en andere medicatie), meestal een anti-jeuk of ontstekingsremmer genoemd. Een enkele keer wordt er ook gebruik gemaakt van een anti-histaminicum zoals Zirtec.

pict_huidklachten01

Huid alternatieve benadering
Naast reguliere verklaringen van huidklachten bestaan er ook vanuit de diverse disciplines van de alternatieve diergeneeskunde verklaringen voor huidklachten. Voeding, leefpatroon, karakter, verleden en erfelijke belasting zijn een aantal termen die hierbij gebruikt worden. Er zijn vele soorten alternatieve behandelingen van huidklachten. Om inzicht te krijgen in de benadering van huidklachten bij onze dieren is eigenlijk veel meer kennis nodig dan wat er hier op deze website getoond wordt. Het is dus ook maar een illustratie.

pict_huidklachten03

Homeopathische benadering van huidklachten
Homeopathisch wordt de huid als een uitlaatklep van problemen ergens anders in het lichaam gezien. De huid wordt zodoende als minder belangrijk orgaan gebruikt om vitalere organen te ontlasten. Daarom wordt tijdens een homeopathisch consult ook veel aandacht besteed aan mogelijk onderliggende problemen die zich als huidklachten uiten. Dit kunnen er heel veel zijn. De beste kans van slagen heeft een middel dat precies past bij het dier en de onderliggende klacht, om zo de huidklachten van “binnenuit” te genezen. Een voorbeeld is Gravites. Waarbij de hond diffuus haarverlies heeft op de achterkant en flanken. De kale huid verkleurd vaak zwart en de dieren zijn nogal eens van het “slome type”. Men zou kunnen denken aan een te traag werkende schildklier, maar dit hoeft niet altijd uit het bloedonderzoek naar voren te komen.

Onderzoek homeopathie en allergie
Poitevin B en collega’s vonden in hun onderzoek dat de degranulatie van mestcellen verminderd werd bij hoge verdunningen van Long histamine en Apis mellifica. Zij hopen dat er in de toekomst meer onderzoek komt naar de klinische relevantie van deze homeopathische medicijnen bij allergische aandoeningen.
-Poitevin B, Davenas E, Benveniste J; In vitro immunological degranulation of human basophils is modulated by lung histamine and Apis mellifica; Br J Clin Pharmacol. 1988 Apr;25(4):439-44.
Na een begin verergering zagen Reilly en collega’s een verbetering van patiënten met hooikoorts ten opzichte van een groep hooikoortspatiënten die placebo behandeld werden.
-Reilly DT, Taylor MA, McSharry C, Aitchison T.;Is homoeopathy a placebo response? Controlled trial of homoeopathic potency, with pollen in hayfever as model; Lancet. 1986 Oct 18;2(8512):881-6.
Een vergelijkbaar onderzoek bij mensen met allergische neusverkoudheid bleek ook een verschil te laten zien tussen de homeopathisch behandelde groep en de kontrole groep. Overigens ook niet te wijten aan placebo effect.
-Taylor MA, Reilly D, Llewellyn-Jones RH, McSharry C, Aitchison TC; Randomised controlled trial of homoeopathy versus placebo in perennial allergic rhinitis with overview of four trial series;BMJ. 2000 Aug 19-26;321(7259):471-6.
Benadering van huidklachten door acupunctuur
De acupunctuur kent grofweg twee soorten huidklachten: het acute eczeem veroorzaakt door Hitte, Vocht en Wind en het chronische eczeem waarbij de Hitte in het Bloed is doorgedrongen. Ook voor urticaria geld dat Wind, Hitte of Vocht de oppervlakkige lagen van het lichaam aanvallen. De behandeling is dan ook gericht op het verdrijven van Vocht, Hitte en Wind afhankelijk van welke van deze “perverse energieën”aanwezig zijn. Het is in dit geval vooral ook belangrijk om de afweer-energie te versterken, zodat de klachten niet weer opnieuw terugkomen. De afweer-energie beschermt het lichaam namelijk tegen deze “perverse energieën”. Er zijn specifieke punten op het dier die behandeld worden en er zijn daarnaast ook speciale kruiden om de therapie te ondersteunen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat acupunctuur histamine gestuurde jeuk onderdrukt en corticosteroïden uit het eigen lichaam vrijmaakt.

Bach bloesem therapie bij huidklachten
In de literatuur ben ik geen directe studies tegengekomen van Bach bloesemtherapie in geval van huidklachten. In de praktijk worden huidklachten mede of soms zelfs hoofdzakelijk gedomineerd door emotionele factoren iets waar de bloesemtherapie erg geschikt voor is. Voor meer informatie hierover verwijs ik u naar het gedeelte over emoties en huidklachten en het algemene deel over Bach bloesem therapie.