Op afspraak

Maandag t/m vrijdag

Schalk Burgerstraat 140

1091 LM Amsterdam

+31 (0)20 6656655

info@alternatievediergeneeskunde.nl

Titerbepaling voor honden en katten

Titerbepaling of vaccineren?

Op de praktijk krijgen wij veel vragen van baasjes die twijfelen. Maar helaas ook veel eigenaren waarvan de hond, kat of het paard ziek is geworden na de vaccinatie.

Titerbepaling: meten is weten

Met een druppel bloed kunnen wij nagaan of er voldoende antistoffen zijn tegen de meest gangbare ziekteverwekkers bij de hond en kat. Onze ervaring is dat de entingen bij puppy’s en kittens entingen niet altijd goed aanslaan. Ook zien we na een goed begeleide vaccinatie dat deze veel langer, soms zelfs levenslang aantoonbare antistoffen in het bloed laten zien.

Wanneer wél vaccineren?

Wij adviseren de eigenaar van een pup of kitten pas te laten vaccineren als de antistoffen (maternale)  van de moeder uit het bloed verdwenen zijn. Deze maternale antistoffen verlaten uiteindelijk tussen de 6, en in enkel geval 28 weken het lichaam van het jonge dier.

Dit controleer je in eerste instantie op het moment dat een pup of kitten gevaccineerd hoort te worden. Afhankelijk van de uitslag wordt gekeken of dit al het juiste tijdstip van vaccineren is. Wanneer er nog voldoende maternale bescherming is, wordt de enting uitgesteld tot de bescherming niet meer voldoende is. Is het dier eenmaal gevaccineerd, dan wordt nogmaals na 3 tot 4 weken de titerbepaling herhaald. (meten is weten) Helaas blijken de vaccins niet altijd even goed aan te slaan, en moet je met een ander type vaccin nogmaals de enting herhalen.

Op de leeftijd van 1 jaar herhaal je de test, om te kijken of de antistoffen nog voldoende in het bloed zitten. Dit doe je omdat het in eerste levensjaar van het jonge dier immuunsysteem nog niet volgroeid is waardoor het instabiel kan zijn. Zo kunnen we afhankelijk van de waarde die we dan meten, op maat advies geven over de bescherming van jouw hond of kat.

Gedurende het leven van jouw hond of kat zullen we hierna iedere drie jaar een moment inplannen om de bescherming te blijven controleren.

Op deze manier hoef je meestal weinig vaccinaties te herhalen en is jouw dier toch goed beschermd.

Wij testen bij de hond op deze ziektes:

Hond:
  • Infectieuze hepatitis (besmettelijke leverontsteking) (CAV-1 en CAV-2)
  • Parvo (CPV)
  • Distemper (ook wel hondenziekte of ziekte van Carré genoemd) (CDV)

En bij de kat:

  • Panleukopenie (kattenziekte) (FPV)
  • Niesziekte (herpes) (FHV-1 of FHeV-1)
  • Niesziekte (calici) (FCV)

Wij titeren op woensdag, je kan een afspraak maken via de website. Twijfel je over het juiste tijdstip voor jouw pup of kitten? Neem dan telefonisch contact met ons op op 020-6656655.

Wanneer moet ik vaccineren?

Alleen als u naar het buitenland gaat is de Rabiës enting verplicht. Dus alle andere vaccinaties zijn niet verplicht. Ga je naar het buitenland met jouw dier? Controleer altijd de eisen! Deze veranderen wel eens, wat voor nare verrassingen kan zorgen. (https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/)

Bij pensions gelden andere eisen. Een groeiend aantal pensions accepteerde titer in plaatst van de standaard herhaalde vaccinaties.

Daarnaast kan men wel een vaccinatie tegen kennelhoest en L4 (Leptospirose/ ziekte van Weil) eisen.

Nadelen titerbepaling

In de eerste levensfase ben je bij jouw pup of kitten duurder uit door het bloedonderzoek. Op den duur zijn de kosten zeker niet hoger, omdat er minder of zelfs niet meer gevaccineerd hoeft te worden. Een ander nadeel is dat wij de L4 (Leptospirose/ ziekte van Weil) niet kunnen testen. 

De keuze om wel of niet jaarlijks deze enting te geven is persoonlijk, en afhankelijk van de leefomstandigheden van de hond.

Bijwerkingen van vaccins

Het kan voorkomen dat jouw dier een beetje ziek wordt van de vaccinatie. Dat is ook de bedoeling, hij of zij maakt immers antistoffen aan.

Sommige dieren die toch al gevoelig zijn, kunnen na de vaccinatie klachten ontwikkelen variërend van diarree, allergie tot gedragsproblemen. Wij gebruiken om die reden bij alle vaccinaties die we geven een begeleidend middel om de bijwerkingen te ontstoren.

Titerbepaling bij paarden

De praktijk is op dit moment aan het onderzoeken of er ook mogelijkheden zijn om paarden betrouwbaar te controleren op antistoffen. Dit is alleen mogelijk voor Tetanus bij paarden. Voor meer informatie lees hier alles over vaccinaties.

Alles op een rij

Voordelen van titerbepaling

Voor het dier

Voor de eigenaar

Wat anderen zeggen

Blije baasjes

Wij vinden het altijd leuk om te horen wat andere dierenliefhebbers hebben ervaren. Hier zie je een aantal reviews van anderen.

Betrokken en professionele therapeuten en dierenartsen in een praktijk met ontspannen warme sfeer. We zijn er met onze kat meerdere keren geweest en Caspar en het team hebben echt een verschil kunnen maken, dank!

De kat van Joris

Een top dierenarts die de kracht van alternatieve geneeskunde en regulier uitstekend combineert.

Ik ben al jaren zeer enthousiast over deze dierenarts praktijk!

De hond van Pascale

Nette uitleg, openhartig en daarmee daadkrachtig. Onze hond hersteld uitstekend van de ent-stof Rabies goede diagnose met dito medicatie.

Onze stuiterbal weer terug...

De hond van Adriaan

Prijs VacciCheck

Wat kost nu zo'n VacciCheck?

VacciCheck

54
50 per VacciCheck
  • Voorkom onnodige vaccinaties

Veelgestelde vragen

We geven ook wel telefonisch advies, maar het is – zeker bij een chronische aandoening – zinvol om het dier te zien. Er kan namelijk sprake zijn van onderliggende problemen zoals blokkades door bijvoorbeeld medicatie, narcose, blessures. Deze kunnen alleen “op de tafel” opgelost worden.

Nee, je kunt alleen een consult op afspraak maken.

Chinese kruiden
Houdt de aangegeven dosering aan. De beste manier de kruiden aan je dier te geven is:

  1. Maak er een soort thee van door de aangegeven dosering in een klein glaasje te doen en een klein beetje heet water toe te voegen
  2. Laat dit ongeveer 10 minuten staan
  3. Daarna kun je dit door het voer geven.

Voor de druppels geldt: geef  de druppel het liefste direct in de wang van je dier. Dit kun je doen door de druppel(s) op je vinger te doen en daarmee langs de lip te gaan. Lukt dit niet, dan kun je het op een klein hapje geven.

Homeopathie

Let erop dat je precies de voorgeschreven schud- (of tap-slagen) aanhoudt. Dat is van groot belang (dus niet meer of minder schudslagen).

De schudslagen moeten vóór elke toediening aangehouden worden. De middelen graag in de koelkast of in aluminiumfolie bewaren.

Tincturen (mixen)

Deze moeten altijd met een beetje water worden verdund voordat ze toegediend worden. Dit in verband met het vrij hoge alcoholgehalte.

Als er sprake is van een huid – en of darmprobleem of een (ander) ontstekingsbeeld (bv anaalklieren of oren), neem dan altijd het voer en de snoepjes mee. Daarnaast de medicatie die je eventueel geeft en het vaccinatieboekje.

De kosten voor een eerste consult bedragen € 99,00. Een vervolgafspraak  kost € 79,00.

Zie hiervoor onze klachtenpagina. Alle symptomen kunnen behandeld worden. Echter, wij hebben geen mogelijkheden voor operaties, echo’s of röntgenfoto’s. Hiervoor verwijzen wij je naar een specialist.

Ja, dat doen wij iedere woensdag.  Dit doen wij uitsluitend op afspraak.

Duur: ca. 1,5 uur

Na het afnemen van het druppeltje bloed zetten wij de test in, die inclusief aflezen, boekjes invullen en uitleg ongeveer 1,5 duurt.

Tevens bestaat er de mogelijkheid om tijdens een consult te laten titeren. Meldt ook dit als je je afspraak maakt.

Consulten:

Maandag            van 9.00 – 17.00 uur (Annette de Vogel en Caspar Broekman)

dinsdag               gesloten

Woensdag          9.00 – 17.00 uur (Caspar Broekman)

Donderdag         9.00 – 17.00 uur (Caspar Broekman en Stephanie Peter van 11.00 – 17.00 uur)

Vrijdag                 11:00 – 17:00 (Stephanie Peter en Annette de Vogel)

Apotheek:         

Bestellen van kruiden of druppels kun je doen door te mailen naar bestelling@alternatievediergeneeskunde.nl. Je ontvangt hiervan een bevestiging en hoort wanneer de bestelling kan worden opgehaald of verzonden. Let op! Bestel ruim op tijd, het kan zijn dat er producten voor jou besteld moeten worden.

Wij adviseren een goede reguliere dierenarts in de buurt te zoeken. Daar kunt je  terecht bij spoedgevallen, voor operaties, bloedonderzoeken en dergelijke. Wij sturen indien gewenst een verslag van onze behandelingen naar jouw eigen reguliere dierenarts.

Afspraak maken?

Het dier staat centraal, en we vergeten u ook niet!