Het gebit

Omdat bij honden en katten het spijsverteringsproces pas in de maag en niet in de bek begint, is de samenstelling van hun speeksel anders dan bij ons. Er gaat geen reinigende werking vanuit. Meelproducten en suikers zijn dan ook funest voor hun tanden en kiezen. Honden en katten houden van nature hun gebit schoon door vlees aan stukken te scheuren en op rauwe vleesbotten te kluiven en te knagen. Botten zijn een bron van mineralen! Gekookte botten splinteren erg makkelijk en zijn levensgevaarlijk. Bij het geven van alleen maar botten loopt u wel het risico van een verstopping, maar niet bij botten met nog vlees eraan.

 

  • Voor katten is 2x per week een maaltijd van kippennek of eendenvleugel voldoende.
  •  Voor kleine honden zijn lamsribben of een rauwe mergpijp, en voor grote honden bijvoorbeeld koeienknoken, koeienribben of een rauwe mergpijp een paar keer per week na de maaltijd een prima manier om het gebit schoon en vrij van tandsteen te houden.

 

Geef aan honden het bot bij voorkeur pas een half uur na het eten, als het hongergevoel weg is.

 

In verband met het tapijt zou u in huis aan de kat bijvoorbeeld Matatabi-stokjes (niet als maaltijd) als alternatief kunnen geven en aan de hond de runderhuidkluiven van Farmfood (vlekvrij).