Manipulatie

Manipulatie en massagetechnieken
Er bestaan veel technieken, soms op zichzelf stand, soms als onderdeel van een geneeswijze waarbij wervels en gewrichten gemanipuleerd worden. Voorbeelden hiervan zijn: osteopathie, craniosacraaltherapie, chiropraxie, fysiotherapie.
Naast manipulatie bestaan er ook heel veel massagetechnieken zoals bijvoorbeeld gebruikt in de ayurveda.
Een aparte plek heeft de energetische massage. Voor mij is het onderscheid niet zo groot. Ik vermoed dat fysiotherapeuten, orthomanueel therapeuten en mensen die TTouch toepassen, allemaal in meer of minder mate gebruik maken van hun energie en die van het dier.
Een aantal technieken en hun principes zal ik kort toelichten.

 

Fysiotherapie
Er bestaat een beroepsvereniging voor dierenfysiotherapeuten de NVFD. Na een 4-jarige fysiotherapieopleiding voor mensen bestaat er de mogelijkheid om een post-HBO opleiding tot dierfysiotherapeut te volgen. Fysiotherapie kan genezend of als ondersteuning worden ingezet bij problemen van het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan revalidatie na een knieoperatie of zelf het voorkomen van een operatie door de juiste massage, manipulatie en bewegingsadviezen.

 

Chiropraxie
Centraal in de chiropraxie staat de neurologie. Volgens de chiropraxie besturen de zenuwen alle processen binnen het dierlijk lichaam, er wordt aangenomen dat er wanneer binnen deze processen iets fout gaat, de oorzaak vaak terug te vinden is binnen het zenuwstelsel. Het kan betekenen dat een dier spierpijn of gewrichtspijn heeft, maar ook problemen met de spijsvertering, de ademhaling af andere zaken die niet direct verband houden met het bewegingsstelsel. Hierin schuilt ook duidelijk een verschil met de fysiotherapie die zich alleen op het bewegingsstelsel richt. In Amerika wordt chiropraxie veel vaker ingezet als behandeling en waarschijnlijk net zo vaak als fysiotherapie. In Nederland valt chiropraxie vreemd genoeg onder de zogenaamde “ alternatieve” behandelmethodes.

 

Osteopathie
Osteopathie richt zich op de beweging van en in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Om een voorbeeld te geven: een hond met een bewegingsbeperking van de dikke darm kan hierdoor rugklachten krijgen. Een manipulatie van de dikke darm zou in dit geval ook de rugklachten doen verdwijnen en andersom kan manipulatie van de rug ook de darmklachten verhelpen.

 

TTouch
Is eigenlijk niet echt een massage, maar een communicatiemethode. Het verbeterd de band met de dieren door specifieke “massage” technieken. Je kan het onder andere inzetten bij angst, training of het beter omgaan met bepaalde situaties. Er bestaat inmiddels een beroepsvereniging en er zijn diverse opleidingen in Nederland. U kunt meer lezen op: www.tteam-ttouch.nl .

 

Wanneer zet ik wat in?
Als het gaat om een geringe stand-afwijking, dan kan deze door middel van acupunctuur en/of lichte manipulatie vaak al verholpen worden. Beide technieken zorgen naast de meegegeven druppels voor een ontspanning en hopelijk een andere fysieke en emotionele “houding”. Hiermee zijn de klachten verholpen.
In een aantal gevallen verwijs ik door naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut. De voordelen hiervan zijn dat de therapeut hier een speciale opleiding en gerichtere ervaring in heeft dan ik. Soms is het goedkoper, dan steeds terug komen voor acupunctuur. Het grootste voordeel zoals ik die ervaar, is dat de eigenaar nu ook zelf leert om het dier te masseren en beweging te geven. Chiropraxie zie ik momenteel meer als genezend en ik verwijs hier naar door als er sprake is van een stand-afwijking, waarbij ik denk dat dit chiropraxie de beste behandeling is.
Als er duidelijk sprake is van een emotiegerelateerde klacht dan kan ik natuurlijk vanuit mijn eigen achtergrond heel veel, maar soms is lichamelijk contact tussen dier en eigenaar of behandelaar net zo belangrijk. Een mooi voorbeeld is een patiënt met obstipatie die na elke massage weer goed kon poepen. In dit geval zou ik TTouch, chiropraxie, osteopathie of een ander vorm van energetische massage kunnen inzetten.